15 Mayıs 2008 Perşembe

Çalışma kurallları

ÇALIŞMA KURALLARI
1- Öğrencinin kendi kişiliğine en uygun çalışma yeri ve saati seçilmelidir.
2- Her ders için en az “iyi” not almak için ne kadar çalışılması gerektiği tahmin edilmelidir.
3- Öncelikle en zor gelen dersten çalışmaya başlamalı, başlangıçta fazla süre ayrılmalı, yeterli ilgi uyandıktan sonra diğer derslere göre dengelenmelidir.
4- Ders çalışmak için belirli bir yer ayrılmalı ve bu yer çalışmanın dışında, başka bir iş için kullanılmamalıdır.
5- Ders çalışma miktarı konusunda kuralları belirlemek gerekir. Bu kurallar çalışılacak malzemeye ya da zamana göre ayarlanmalıdır. Örneğin ; İngilizce den on yeni kelimeyi defterime yazmadan masadan kalkmayacağım” veya “ Pazartesi-Çarşamba-Cuma günleri otuz dakika ingilizce çalışacağım” gibi.
6- Öğrenci sıkıldığı zaman çalışma yerinden ayrılmalıdır. Ama kendisine ayrılmadan önce, küçük bir bölüm daha bitirmek ya da bir iki dakika daha masada kalmak şartını koymalıdır. Örneğin ; 3 cümle daha yazıp su içmeye gideceğim gibi.
7- Çalışma ortamı dikkat dağıtıcı öğelerden arındırılmalı ve çalışma için gerekli malzemeler hazır bulundurulmalı. Örnek ; İngilizce çalışırken sözlük, Coğrafya çalışırken atlas ne kadar gerekli ise, aynı anda masada spor mecmuasının bulundurulması da o derece dikkati derse vermeyi güçleştirir.
8- Çalışma süresi yavaş yavaş arttırılmalıdır. Dikkati on dakika dağılan ve hayal kurmaya başlayan bir öğrenciden bir saat masadan kalkmamasını beklemek gereksiz bir zorlama olacaktır.
9- Çalışma ve başarma hedefleri başlangıçta ulaşıla bilinecek düzeyde tutulmalıdır. Öğrenci, kapasitesinin üzerinde çalışma yükünün altına girerse sıkılıp programdan vazgeçebilir.

Uyarı kontrolü geliştirmek, zaman alan bir olaydır. Mantıklı bir planlama veya planda bazı değişiklikler yaparak programı sürdürmek tamamen bırakmaktan daha iyidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder