3 Mayıs 2008 Cumartesi

Öss ye yaklaşırken verimli ders çalışma


VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLMALI



Çalışmanın verimli olması , masa başında geçirdiğiniz sürenin uzunluğu değil , o çalışmanın sizin için ne kadar etkili olduğuna bağlıdır.Bu nedenle verimli çalışma saptanan amaç doğrultusunda zamanı planlı ve programlı olarak kullanmaktır.Bunun içinde okul ,dersane , arkadaşlık ,spor ,yemek ,uyku vb……etkinliklerin dışında kalan zaman ders çalışmak için ayrılır.Bu süreçteki çalışmalar belli bir plan ve programa bağlanır. Görüldüğü gibi verimli ders çalışma sadece ders çalışmak için zaman ayırarak diğer etkinlikleri göz ardı etmek değildir. Aksine belli bir plan ve program dahilinde çalışmanız , hem ders çalışmanıza hem de diğer etkinliklerinize zaman ayırdığından hayattan daha çok zevk almanıza yardımcı olur.





Kendinize Bir Program Hazırlayın



Başarılı olmak için , çok çalışmak değil etkili çalışmak gerekir .Etkili çalışma ise , zamanı , planlı ve programlı olarak kullanmak ile mümkündür. En kötü program bile kişinin hiç bir programı olmamasından daha iyidir. Bu nedenle kendinize uygulayacağınıza inandığınız günlük ,haftalık ve aylık çalışma programı hazırlamalısınız. Bu programları kağıt üzerinde yapmalı ve çalışma odanızın görünen bir yerinde bulundurmalısınız. Ve çok önemli bir olay olmadıkça programınızı aksatmamalısınız .Bu nedenle hazırladığınız programlar gerçekçi olmalı ve sizin çalışma kapasitenizi yansıtmalıdır.





Çalışma Ortamınız nasıl olmalı ?



· Çalışma ortamınızın sizin veriminizi yükseltecek bir biçimde düzenlenmiş olması o çalışmadan daha fazla doyum almanızı

sağlayacaktır.



· Çalışmalarınızı mutlaka çalışma odanızda , eğer çalışma odanız yoksa sürekli çalıştığınız köşenizde yapmalısınız.



· Çalışmalarınızı mutlaka çalışma masanızda ve sandalyede oturarak yapmalısınız . Masanızın düzenli olmasına özen gösteriniz . Masanızın üzerinde sadece çalıştığınız dersle ilgili materyal bulunmalıdır ,gereksiz şeyler kaldırılmalıdır.



· Çalışmalarınızı yaptığınız odanız temiz havadar olmalı ,sık sık havalandırmalı ve düzenli olmalı .Dersler için aradığınız materyallar kolaylıkla bulabileceğiniz bir şekilde düzenlenmelidir.





· Çalışma odanızda ders çalışırken dikkatinizi dağıtabilecek posterler ,afişler ,müzik , resim vb. dikkat dağıtıcı işitsel ve görsel uyarıcılar bulunmamalı. Odanız mümkün olduğunca sade ve düzenli olmalı.



· Çalışma odanız aşırı sıcak veya soğuk olmamalı . İyi aydınlatılmalı, ışık gözlerinizi bozmamalı.



Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?



Rehberlik ,sizin için çalışma alışkanlıklarınızı ve yapılması zorunlu faaliyetlerinizi inceleyerek size bilgisayar destekli yeni sisteme uygun çalışma programları hazırlamaktır. Bu konuda okulunuzda veya dersanenizdeki rehber öğretmeninizden veya bana mesaj atarak benden isteyebilirsiniz.



Proğram hazırlarlanırken haftalık çizelgelere önce zorunlu faaliyetler (uyku , beslenme , dersane veya okul saatleri ,sosyal faaliyetler vb. ) işaretlenir. Kalan boş saatler ise ders çalışmak için düzenlenir.



Bu programı yaparken saatler boyu hiç ara vermeden sizi ders çalışmaya iten bir plan yapmaktan kaçınmalısınız . Onun yerine bir saat çalışma , kısa bir ara ve tekrar bir saat çalışma şeklinde bir program çok daha gerçekçi olur. Ders çalışmaya verilen kısa aralarda da ders dışı bir etkinlik yapılmalıdır .(Örneğin yemek veya müzik dinleme )



Çalışacağınız dersleri bu şekilde programınıza yerleştirin .Günde kaç ders çalışacaksınız bunlar programınızda olmalıdır. Ve her biri için ders /arar /ders şeklinde bir yol çizmelisiniz. Yöntem olarak da konuyu çalışma / tekrar / soru çözme tekniğini benimsemelisiniz.



Çalıştığınız her dersten sonra bir süre ara vererek dinlenin .Dha sonra çalışma masanızı diğer ders için düzenleyin.



Günde 3 farklı dersten fazla çalışmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder