20 Nisan 2008 Pazar

Ders Çalışma Ortamı

Sevgili öğrenciler merhaba makalelerimize sizi yakından ilgilendiren ve başarınızda çok önemli olan çalışma ortamının düzenlenmesi konusuyla başlamanın uygun olacağını düşündük.
Yapılan bilimsel çalışmalar ders çalışılan ortamın ve koşulların öğrenmede ve öğrendiğini akılda tutmada en etkili ve belirleyici faktörler arasında olduğunu ortaya koymuştur.

Bu araştırmalara göre ders çalışılan ortamın aşağıdaki koşullara sahip olması gerekmektedir.
1- Ders çalışılan ortam sadece ders çalışmak için kullanılmalı, başka bir faaliyet için kullanılmamalıdır. Örneğin ders çalıştığınız oda eğer kalabalık bir ortamda sınavlara hazırlanıyor iseniz masa sadece ders çalışmak için kullanılmalıdır. Ders çalıştığınız masada yemek yememeli, oyun oynamamalı, müzik dinlememelisiniz. Böylelikle masaya oturduğunuzda motive olmanız ve sadece ders çalışmaya odaklanmanız kolaylaşacaktır.

2-Ders çalışmalarınızı yatarak, rahat bir koltukta yada dikkatinizi dağıtacak uyaranların arasında yapmamalısınız. Eğer ders çalışma ortamınız haddinden fazla rahat olursa bu durum öğrenmenizi olumsuz etkileyecek, daha fazla tekrar yaparak konuyu anlamanıza ve böylelikle zaman kaybına yol açacaktır. Ders çalışırken oturduğunuz sandalyenin çok yumuşak olmamasına ve masanızın sizi dersten uzaklaştıracak kadar konforlu olmamasına dikkat edin.

3- Ders çalışma faaliyetlerinizi sürekli aynı yerde yapmaya özen göstermelisiniz. Her defasında farklı yerlerde ders çalışmanız zaman kaybına yol açacaktır. Bunun yerine hep aynı yerde ders çalışmanız size o mekana girdiğinizde ders çalışmayı çağrıştıracak ve motivasyonunuzun artmasına yardımcı olacaktır.

4- Ders çalışma ortamınızın sizin çalışmalarınızı bölmemesine özen göstermelisiniz. Bunun için telefon, zil gibi uyaranlardan mümkün olduğunca arınmış bir ortamı kendinize sağlamaya çalışmalısınız.

Yukarıda sayılan hususlara dikkat ettiğinizde unutmanızın azaldığını ve daha verimli çalışabildiğinizi zamanla gözleyebileceksiniz. Şimdiden iyi çalışmalar


Gelecek Haftanın Makalesi

UNUTMA NEDİR NELERE DİKKAT EDİLİRSE UNUTMA AZALTILIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder