21 Nisan 2008 Pazartesi

Nasıl etkin ders dinlenir?

Etkin Ders Dinleme

Dersi derste öğrenmek başarılı öğrenmenin en kolay yoludur. Tekrarı olmadığı için ders çok önemlidir. Dersi derste öğrenmenin en güzel yolu dersi derste düşünmektir.

·Derse gelmeden önce dersle ilgili bir ön hazırlık yapmanız, sınıfta konu anlatılırken konuyu daha iyi anlamanızı sağlar.

·Dersi dinlerken öğretmenin anlatmakta olduğundan hareket ederek, biraz sonra ne söyleyebileceğini tahmin etmeye çalışın. Böylece kendinizi tamamen konuya odaklamış olursunuz.

·Öğretmenlerden, sevdikleriniz kadar sevmediklerinizde olacaktır. Eğer başarılı olmak istiyorsanız duygusal davranmayıp kimin söylediğinden çok ne söylediği ile ilgilenin.

·Öğretmen konuyu anlatırken, kafanızda o konu ile ilgili sorular oluşturun ve öğretmeni oluşturduğunuz bu sorulara yanıt bulacak şekilde dinleyin.

·Dersi dinlerken dikkatinizin dağılmasını önlemek için öğretmenin gözünü gözünüzden ayırmayın. Ancak bunu yaparken onu yiyecekmiş gibi bakmanız gerekmez.

·İyi bir dinleyici olun ve sınıfta öğretmeni iyi görebileceğiniz ve iyi duyabileceğiniz uygun sıralara oturun.

·Ders konusu, bir konunun temelini oluşturan belirli fikirleri içerir. Bu fikirlerin neler olduğuna dikkat ederek kendi kendinize sürekli şu soruları sorun; "Burada temel fikir nedir?", "Bu yeni bir fikir midir?", "Öğretmenin bu örneği vermesinin sebebi nedir". Bu sorularla temel fikir ve kavramları bulmanız kolay olacaktır.

·Her öğretmenin, dersi anlatırken önemli gördüğü konularda, ses tonu ve tavırları değişir. Bu sizin için güzel bir ipucudur. Öğretmenin beden dilini okumayı öğrenmelisiniz.

·Önemli noktalardan bir tanesi de derse ilgi gösterdiğinizi, öğretmene hissettirebilmenizdir. Buda derse katılmakla olur. Böyle bir durumda öğretmeni memnun ederek onu ders anlatma konusunda cesaretlendirerek dersin kalitesini yükseltebilirsiniz. Tepkisiz, donuk gözlerden oluşan bir sınıfa ders anlatmaktan hiç kimse hoşlanmaz.

·Ders esnasında not tutmak, duygularınıza mantıklı bir çerçeve sağlayarak dersi etkin bir şekilde dinlemenize yardımcı olur. Not tutulmadan dinlenen ders, önemli ölçüde boşa geçmiş bir zamandır. Sonuç olarak, not tutmak öğrenilen malzemenin hatırda tutulmasını, dolayısıyla unutulmayıp kişiye mal olmasını sağlayarak, eğitim başarısını yükseltir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder