21 Nisan 2008 Pazartesi

Test Çözme Tekniği

test çözme teknikleri

kitaba ulaşmanın en kolay yolu


ÖSS ve OKS test teknigine dayali sinavlardir. Bu sinavlarda basarili olmak test çözme becerisi kazanmayi gerektirir. Çünkü bu sinava müracaat eden aday sayisi her yil artmakta kontenjanlarda sinirli kalmaktadir.



Yani kazanmak her yil bir önceki yila göre daha da güçlesmektedir. Bu güçlügün üstesinden gelmek için adayin sinav süresince yaptigi netlerin yüksek olmasi gerekir.

Test teknigine dayali sinavlarda basarisizligin nedeni genellikle bilgi eksikliginden degil, sorulara yaklasim tarzindan veya soru sitiline asina olmamaktan kaynaklanir. Test tecrübesi sinav sonucunu etkileyen en önemli etkenlerdendir. Test çözme teknigini iyi bilmek istenen sonucun alinmasini büyük oranda saglayacaktir.

Sinavdan önce çözülen yüzlerce hatta binlerce sorunun olusturdugu bilgi birikimi adayin sinavda basarili olmasini saglar. Çünkü çözülen her soru gerçek sinav öncesi adaya tecrübe kazandiracaktir. Aday bu bilgi birikimiyle sorulara nasil yaklasacagini ve sorulari nasil çözecegini, hangi yollari kullanacagini, ne kadar süre ayiracagini ve nelere dikkat edecegini ögrenir.

ÖSS ve OKS sorulari, soru çözme konusunda tecrübeli olmayi ön plana çikarmaktadir. Tecrübe ise çözülen soru miktariyla ölçülür. ÖSS ve OKS'de basarili olmayi hedeflenen adayin test çözerken “bir sorudan ne çikar canim” diyerek o soruyu yok saymasi en büyük hatadir. Çözülen her bir soru tipi aday için bir avantajdir. Sinava hazirlanan adayin çözemedigi her sorunun dogru cevabini ögrenmesi gerekir.

18 Adimda Test Çözme Becerisi:

1. Bir konuyla ilgili sorulari çözmeden önce o konuyu iyi ögrenmelisiniz. Soru çözerek de ögrenip ögrenmediginizi kontrol etmis olursunuz.

2. Amaç ÖSS’de basarili olmak ise ÖSS niteligine uygun sorular çözmelisiniz.

3. Sorulari kendinize zaman taniyarak çözün. Çünkü gerçek sinav sadece bilginizi degil bilgi kullanma hizinizi da ölçmektedir. Bu yüzden 180 soru için 195 dakika süre taninmaktadir.

4. Her sorunun size sinavda sorulabilecegini düsünerek yanitlamaya çalisin. Çözemediginiz veya yanlis çözdügünüz sorunun mutlaka dogru çözümünü ögrenin.

5. Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karistirmayin.

6. Soruyu çözmenizi saglayacak soru metninde yer alan önemli kelimelerin altini çizin.

7. Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalisin. Soru çözmek sizde bir aliskanlik olsun.

8. Soru kökünü ve soru paragrafini anlamadan siklari okumaya baslamayin. Önce size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu sizin cevabi daha kisa sürede ve daha dogru bir sekilde bulmanizi saglayacaktir.

9. Bütün siklari okumadan dogru olduguna inandiginiz sikki isaretlemeyin. Çünkü bazi sorular sizden en dogru cevabi bulmanizi ister.

10. Iki cevap da birbirine benziyorsa, cevap, büyük ihtimalle ikisi de degildir. Iki sik birbirinin zittaysa, bunlardan biri dogrudur.

11. Yanlis olduguna kesin emin olmadikça, ilk tahminde bulundugunuz cevabinizi degistirmeyin.

12. Dogru çözdügünüzden emin olmadiginiz soru ve sorular varsa o soruya hemen degil de birkaç tane soru çözdükten sonra bakin.

13. Yanlis çözdügünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip karamsarliga düsmeyin. Çünkü her yanlis çözdügünüz soru sayet dogru çözümünü ögrenirseniz sizin için bir kazançtir.

14. Çözemediginiz sorulari düsünerek stres yapmayin. Her ögrencinin çözemeyecegi sorular mutlaka çikar.

15. Uzun paragraftan olusan sorulari “uzun soru zordur” yargisinda bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Paragraf sorularinin en önemli özelligi cevabinin paragrafin içinde gizli olmasidir.

16. Paragraf sorularinda önce soru kökünü okursaniz paragrafi daha kolay ve kisa sürede anlarsiniz. Bu ise soruyu daha çabuk çözeceginiz anlamina gelir.

17. Dogru cevaba daha kisa sürede ulasmak istiyorsaniz yanlis olduguna inandiginiz siklari hemen eleyin. Kalan siklar üzerine düsünün.

18. Sayisal sorularda islemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder