21 Nisan 2008 Pazartesi

Oksde başarılıolmanın püf noktaları

YHAN GONCA
SAMSUN - Türkiye'de 1 milyon öğrenciyi liselere giriş sınavı OKS, 2 milyon öğrenciyi ise üniversiteye giriş sınavı ÖSS için yarışacak olmanın heyecanı sardı. Bu pazar günü OKS, sonraki pazar günü ise ÖSS sınavlarında ter dökecek 3 milyon öğrenciye engelleri yok etme ve aşma düşüncesi taşımaları ve sabırlı olmaları tavsiye edildi.


Sakarya Dershanesi Ölçme Değerlendirme ve Rehberlik Uzmanı Asım Kurumahmut, öğrencilerin başarılı olacaklarına inanmaları gerektiğini belirterek, inanmayanların zaten uygulamada da gerekli enerjiyi kendilerinde bulamayacağına dikkat çekti. Özellikle kaygı ve konsantrasyon konularında uyarıcı açıklamalar yapan Asım Kurumahmut, kaygının kötü bir psikolojik durum olmadığını, bir sınava gereğinden çok daha büyük anlamlar yüklemenin de anlamsız olduğunu vurguladı.


Hedefe varmada bir işi başarmanın temel unsurlarından birisinin sabır olduğunu söyleyen Kurumahmut, öne çıkan bütün engelleri yok etme veya aşma düşüncesini taşıyarak sabırlı olmanın başarının olmazsa olmaz şartlarından olduğuna işaret etti.


İnsanoğlunun yapısında emeğinin karşılığını hemen elde etme düşüncesi var olduğunu, dolayısıyla ulaşmak istenilen hedef ne kadar kısa vadeli olursa, sonuca ulaşma ihtimalinin o kadar kolay olacağını dile getiren Kurumahmut, "Bunu şu örnekle açıklayabiliriz; 100 metre koşularında hedefe ulaşamayan atlet yok gibidir (sakatlıklar dışında), ancak maraton koşuları için aynı yargıda bulunmak yanlış olur. Çünkü hedefin uzak olması yarışmacılarda gerekli olan en önemli unsurun, yani sabrın gücünü azaltmaktadır. Her işte başarı için sabırlı olmak ön şarttır. Ayrıca kaygı ve stresten de korkulmamalıdır" dedi.


Sınav öncesi öğrencilerin kendilerine güvenmelerini isteyen Kurumahmut, "Başaracağım" telkinlerini öğrencinin kendi kendisine yapmasının önemine dikkat çekti. Kaygı ve stresin en önemli nedenlerinden birinin başarının tek adresi olarak OKS-ÖSS'nin görülmesi olduğuna değinerek, "Bir sınava, gerektiğinden çok daha büyük anlamlar yüklemek yanlıştır" diyen Kurumahmut, OKS-ÖSS'nin tek çıkış yolu olduğunu düşünmenin yanlışlığını vurguladı.

VÜCUDA SÜRPRİZ YOK
Öğrencilerin yaklaşan sınavlar öncesi vücuduna sürpriz yaşatmaması, aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkmaya özen göstermesi gerektiğini ifade eden Kurumahmut, "Benzer yiyecekler yenmeli. Sınav sabahı midenin alışık olmadığı yiyecekler alınmamalı. Sınavdan önce sınav olacağınız okul ve sınıf görülmeli. Zihin ve beden yorulmamalı. Beyne yeni yüklemeler yapılmamalı. Sınavdan bir gün önce sınav konusunda konuşulmamalı. Sınava götürülecekler son gece hazırlanmalı. Sınava girilirken öğrencinin yanında su, kesme şeker, kolonya, saat ve kağıt mendil bulunmalı. Bol giysiler tercih edilmeli. Korku filmlerinden uzak durulup komedi filmleri izlenmeli. Sınav sabahı kesinlikle erken kalkılmalı ve kuvvetli kahvaltı yapılmalı" diye konuştu.


Kurumahmut, sınava, sınav kimlik kartı, özel kimlik kartı, en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, yumuşak ve leke bırakmayan silgi, kalemtraş götürüleceğini, çağrı cihazı, telsiz, cep telefonu vb. haberleşme araçları ve cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, hesap cetveli vb. araçların ise sınava kesinlikle götürülmeyeceğini açıkladı.


Sınav başlamadan önce adayların kendi sıra numarasında oturacaklarını hatırlatan Kurumahmut, "Yer değiştirme yetkisi salon başkanında olacak. Kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri yapılacak. Salon başkanı kuralları hatırlatacak, cevap kına bildirecekler. Sınav başlamadan önce adaylar, sınav kimlik belgesi ve fotoğraflı özel kimlik belgesini sıranın üzerine koyacaklar, salon başkanı da bunları kontrol edecek. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adayların en geç saat 08.30'da sınava girecekleri okulda hazır bulunmaları zorunludur. Sınav sırasında adayların sınav süresince konuşmaları, kopya çekmeleri ve kopya vermeleri, sınav başladıktan sonra sınav görevlileri ile konuşmaları, birbirinden kalem, silgi vb. şeyleri alıp vermeleri, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yeyip içmeleri, sınav düzenini bozacak şekilde davranışlarda bulunmaları yasaktır" uyarısında bulundu.

"KURALLARA UYULMALI"
Yasaklara uyulmazsa herhangi bir yolla saptanan adayların sınavlarının iptal edileceğini ve sınava devam etmelerine izin verilmeyeceğini kaydeden Kurumahmut, "Kurallara uymayanlar, diğer adaylar rahatsız olmasın diye uyarılmayabilir, sınavdan çıkarılmayabilir ama bu durum bir tutanakla tespit edilir ve adayın sınavı yine iptal edilir. Sınavı iptal edilen adaylara sınav sonuç belgesi de gönderilmeyecektir" şeklinde konuştu.


Kodlamada dikkat edilmesi gereken hususları "Bir soru için tek cevap kodlanacak. Yuvarlak tam olarak doldurulacak, taşıtılmayacak. Optik okuyucu iyi silinmemiş kodlamayı okuyabilir, bu nedenle yanlış cevaplar yumuşak bir silgiyle iyi silinecek. Bulunan cevaplar cevap anahtarına mutlaka işlenecek" diye anlatan Kurumahmut, sınavda dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:


"Sınav sorularını çözmeye alıştığınız tarzda başlayın. Soruları çözmeye en yi bildiğiniz dersten başlayın.

Sınavda zamana karşı yarıştığınızı aklınızdan çıkarmayın. Çözemediğiniz soruların yannlışlığınına soru işareti (?) koyarak bu soruları geçin.



Kesinlikle çözemeyeceğinize inandığınız sorular varsa o soruların yanına da eksi işareti (-) koyun. Soru köklerinde verilen verilerin tümünü okuyun.



Parantez içindeki ifadelere dikkat edin.



Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat edin.



Soruların hepsini okuyun. Seçeneklerin de hepsini okuyun. Sözel sorular da dahil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözün. İşlemlerinizi düzgün yazarak yapın, sağlama yapın.



Bulduğunuz ve doğruluğundan emin olduğunuz cevapları cevap kağıdına biriktirmeden, hemen düzgün ve doğru şekilde işaretleyin. İşaretleme yaparken bulduğunuz doğru cevapla işaretlediğiniz cevabın aynı olmasına dikkat edin.



Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında azami dikkat edin.



Saatinize sürekli bakın ve sınavın süreye karşı olduğunu unutmayın. Sınav süresi, sonuna kadar ve en iyi şekilde yukarıda değerlendirin. Vakit kalırsa tekrar gözden geçirme yapın. İlk verdiğiniz cevabın kesinlikle yanlış olduğundan emin değilseniz cevapları değiştirmeyin"


Kurumahmut, sınav bittiğinde adayların soru kitapçığıyla cevap kağıdını salon görevlilerine teslim etmesi ve salon yoklama tutanağını imzalamayı unutmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder