20 Nisan 2008 Pazar

Nasıl Verimli Ders Çalışılır

VERIMLI DERS ÇALISMA YÖNTEMLERI


Ögrenmeye karsi istekli ve ögrenme için gerekli yeteneklere sahip olma, ögrenmede basariyi etkileyen en önemli etmenlerdir. Ancak, bazi yetenekli ögrencilerin yeterince çaba gösterdikleri halde bekledikleri verimi alamamaktan yakindiklari görülmektedir. Bu durum genellikle çalisma yöntemlerini kazanamamis olmaktan ileri gelmektedir. Verimli ders çalisma ve etkin ögrenmenin en temel kosulu bu konuda istekli ve kararli olmaktadir. Isteklilik ve kararlilik, çalisma davranislarinizi olumlu olarak etkileyerek verimli ders çalismanizi ve etkin ögrenmenizi saglayacaktir. Ikinci olarak yapmaniz gereken, kendi kosullariniza göre bir çalisma sistematigi gelistirmek ve sistematik içerisinde olumlu ders çalima aliskanliklari kazanmaktir. Her bireyin kisilik yapisi, algilama özellikleri farkli oldugundan, gelistireceginiz bu sistematigin kendinize uygun olmasina özen göstermelisiniz.


Insan, hangi limana gidecegini bilemezse hiçbir rüzgar onun için yararli olmaz.
Seneca


Basariya giden yolda ilk adim, kendinize açik seçik bir amaç (hedef) belirlemek.


Çabanin ve zamanin en ekonomik biçimde kullanilmasinin ön sarti çalisma saatlerinin bir programa baglanmasidir. Bir ögrenci okulda geçen saatlerinin disinda kalan saatleri ayirmalidir. Çalisma, eglenme ve dinlenme zamanlarini düzenli bir programa baglayamayan bir ögrenci, zamanin çogunu arkadaslariyla gezip tozarak, surada burada oyalanarak geçirme egilimi gösterebilir. Düzenli bir çalisma programi yapmak belli saatlerde bile islerin yapilmasi aliskanliginin kazanilmasini saglar. Çalisma zamaninin günün belli saatlerinde olmasi kisiyi çalisma için hazirlik yapmaya sevk eder. Örnegin her gün saat 15:00 - 18:00 arasini çalismayi ayirmis ve bunu bir süre düzenli bir biçimde uygulamis olan bir kimsede artik saat 15:00 ile ders çalisma eylemi arasinda bir çagrisim bagi kurulmus olacaktir ve hergün saat 15:00 ona çalisma saatini hatirlatacaktir. Hatta bu aliskanlik daha da yerlesirse kisi saat 15:00 olunca ders çalismak için bir iç gerilim duyacak. Bunu yapmazsa rahatsiz olabilecektir.


Verimli Ders Programi Nasil Hazirlanir ?


Zamanini verimli kullanmak isteyen ögrenciler, öncelikle TV seyretmek, arkadaslariyla bulusmak kendine zaman ayirmak gibi ugraslarla ders çalismak arasinda seçim yapmak durumundadirlar. Bu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli nokta, bunlardan hangisinin öncelikli oldugunun bireyce saptanmis olmasidir. Ders çalisma programi yapmadan önce, zamaninizi nasil kullandiginizi çok iyi bilmelisiniz. Burun için, bir not defteri edinmeli ve bu deftere, uyanma ile ögle yemegi arasi, ögle yemegi ile aksam yemegi arasi, aksam yemegi sonrasi ile uyku arasi neler yaptiginizi not etmelisiniz. Ancak bu saptamalariniz isiginda, kendinize uygun bir ders çalisma programi hazirlayabilirsiniz.


Bir ders çalisma programi hazirlarken, sunlara dikkat etmelisiniz:


* Aylari gösteren takvim edinmelisiniz.
* Ders çalismaya ayirmayacaginiz günleri (tatil, bayram vs.) isaretlemelisiniz.
* Kendinizi bir hafta gözlemlemeli, en çok hangi zamanlarda verimli ders çalistiginizi saptamalisiniz.


Günlük program yaparken su noktalara öncelikle yer vermelisiniz:


* Uykudan uyanis saati
* Kahvaltinin bitis saati
* Okul ya da dershaneye gidis gelis saatleri
* Yolda geçen süre
* Yemek için verilen aralar
* Çalisma için ayirdiginiz süreler (baslama ve bitis saatleri)
* Dinlenme, eglenme, TV seyretme gibi ugraslar için saptanan zamanlar
* Tekrarlar için ayrilan zamanlar
* Ev ödevlerine ayrilan zaman
* Uykuda geçen süre


Planli Çalisma: Hangi dersi ne kadar ve ne zaman çalisabileceginizi, zamani en verimli sekilde nasil kullanacaginiz belirlemektir.


En kullanisli çalisma plani, haftalik çalisma planidir. Bu plani yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, ders çalismanizi engelleyecek etkenlerin en az oldugu saatleri saptamaktir.


* Ögrencinin kendi kisiligine en uygun çalisma yeri ve saati seçilmelidir.
* Her ders için yapilmasi gereken ders yükü hesaplanmali, en az "iyi" puan almak için ne kadar çalisilmasi gerektigi tahmin edilmelidir.
* Öncelikle en zor gelen dersten çalismaya baslanmali, bu ders için hergün belli bir çalisma süresi ayrilmalidir. Baslangiçta zor gelen ders için en fazla süre ayrilmali; derse karsi yeterli istek olusturulmalidir.
* Ders çalismak için belirli bir yer ayrilmali ve bu yer çalismanin disinda, baska hiçbir is için kullanilmamalidir. Eger bu yerin baska isler için de kullanilma zorunlulugu varsa bazi ufak degisiklikler yapilabilir. Örnegin; yemek masasinda çalisacaksa yemek yeme ve çalisma esnasinda masaya farkli örtüler serilebilir.
* Çalisma yeri, ders çalismaya uygun olmalidir. Örnegin: yatakta çalismak yerine masa basi, kütüphane tercih edilir.
* Ders çalisma miktari konusunda kurallari belirlemek gerekir. Bu kurallar çalisilacak malzemeye ya da zamana göre ayarlanmalidir. Örnegin "matematikten 10 yeni testi defterime çözmeden masadan kalkmayacagim. "veya "hergün 2 saat matematik çalisacagim..." gibi.
* Ögrenci kisildigi zaman çalisma yerinden ayrilmalidir. Ama kendinize ayrilmadan önce küçük bir bölüm daha bitirmek ya da bir iki dakika daha masada kalmak sartini koymalisiniz. Örnegin: 5 dakika daha çalisip veya iki test daha çözüp su içmeye gidecegim... gibi.
* Çalisma ortami dikkat dagitici ögelerden arindirilmali ve çalisma için gerekli malzemeler hazir bulundurulmalidir. Örnegin: Cografya çalisirken atlas ne kadar gerekli ise; ayni anda masada spor mecmuasinin bulunmasi da o derece dikkati derse vermeyi güçlestirebilir.
* Çalisma süresi yavas yavas artirilmalidir. Dikkati 10 dakikada dagilan ve halay kurmaya baslayan bir ögrenciden bir saat masadan kalkmamasini beklemek gereksiz bir zorlama olacaktir.
* Çalisma ve basarma hedefleri baslangiçta ulasilabilinecek düzeyde tutulmalidir. Ögrenci kapasitesinin üzerinde çalisma yükünün altina girerse, sikilip programdan vazgeçebilir. Uyarici kontrolü gelistirmek zaman alan bir olaydir. Mantikli bir planlama veya planda bazi degisiklikler yaparak programi sürdürmek, tamamen birakmaktan daha iyidir.


UNUTMA !


Önceden ne kadar çalisacagini belirlemezsen çalisma sonunda çok az sey hatirlarsin ....


Çalisma zamani gibi çalisma yerinin de belli olmasi, verimli çalisma için gerekil kosullardan biridir. Çalisma yerinin sade dösenmis iyi isilmis sessiz bir yer olmasi iyi olur. Ne var ki, birçok ile bugün ancak tek bir odayi isitabildigi için ayri bir çalisma odasina sahip olma imkani pek az ögrenciye nasip olan bir lükstür. Bu durumda ögrenci oturma odasinin belli bir kösesini çalismak için ayirabilirse çok iyi olur. Bu çalisma yerinde ders kitaplari, sözlük, atlas, ansiklopedi gibi yardimci kaynaklar, cetvel, gönye gibi ders araçlari elini attigi yerde bulabilecegi sekilde yerlestirilebilir. Böyle düzenlenmesi çalisma ortama ile ders çalisma davranisi arasinda bir çagrisim bagi kurulabilir ve her zaman ders çalistigi yere oturan kisi ders çalisma davranisi arasinda bir çagrisim bagi kurulabilir ve her zaman ders çalistigi yere oturan kisi ders çalisma geregini duyabilir. Yatarak divanda uzanarak çalismayi gerektiren islerin yürütülecegi yerler degildir. Ancak roman ya da gazete okumak, siir ya da yabanci dilde sözlük listesi ögrenmek gibi etkinlikler kisa zaman araliklarla ve gürültülü ortamlarda beklerken yapilabilecek islerdir. Bu gibi zaman araliklarinin bos geçirilmeyip daha az bir zihinsel çalismayi gerektiren okumalarla ve ögrenilenlerin tekrarlanmasi ile degerlendirilmesi yararli olur.


DAHA ETKILI DERS ÇALISMAK IÇIN YAPILABILECEK DÜZENLEMELER


* Mümkün ise hergün ayni masada ders çalismaya baslayin.
* Ders çalisilan yerde dersten baska hiçbir sey yapmayin.
* Masayi soba veya kaloriferden uzak, fazla sicak olmayan bir yere kurun.
* Derse baslamadan önce çalisilan odayi havalandirin.
* Derse çalismadan önce fazla karbonhidratli yiyecekler (Ekmek, makarna, kek... gibi) yemeyin.
* Mümkün oldugunca gürültüsüz bir yerde çalisin.
* Çalisilan yer ne rahat ve ne da çok rahatsiz edici bir yer olmamalidir (Sandalye fazla yumusak veya fazla sert olmalidir).
* Ders araçlari ihtiyaç duyuldugunda hemen alinabilecek bir yerde olmalidir.
* Masanin üstünde sadece çalisirken gerekli seyleri bulundurun. Diger seyleri mutlaka kaldirin.
* Daha önceki islediginiz, konulari, mutlaka çalisma programi dahilinde zihninizde canli tutmalisiniz. Konular belli bir sistem içerisinde çalisilmalidir.


ÇALISMA SÜRESI


Bir ögrencinin bastan sona kadar dikkatli ve etkinligini koruyarak sürdürebilecegi uzunluktaki süre o ögrenci için en uygun çalisma süresidir. Sürenin çok olmasi verimliligin azalmasina neden olur. Bunun yerine, böyle uzun çalisma süresinin bir kismi baka bir etkinlige ayrilarak daha verimli bir sekilde kullanilabilir.
Aralarinda uzun dinlenme süreleri bulunan kisa süreli çalismalar ise, uzun dinlenme sirasinda kazanilmis bir çok bilgi ve becerinin unutulmasi ve meydana gelene bu kayip yüzünden konuya isinmak zorlastigindan etkili ve verimli bir çalisma yöntemi degildir.
Bundan baska, çalisma ve dinlenme sürelerinin orani, ögrenilecek parçanin türüne göre degisir. Içerigi bakimindan kavranmaya, dikkatli bir çözümleme ve yeniden bütünlestirmeye gerek gösteren konularda çalisma süresinin uzun olmasi gerekir. Olgulari ve onlarin arasindaki yasa ve ilkeleri kavramayi gerektiren konulari ögrenmek için dikkatin uzun süre belli bir noktada yogunlastirilmasi sarttir. Örnegin tarih, cografya, biyoloji gibi dersler, birbirlerinden kopuk olaylar ve olgular siralanmis olarak ele alinirsa konularin, ayrintilara önem verilen ve ardindan dinlenme sürelerinin oldugu çalisma olacaktir.
Olaylarin nedenlerinin arastirilmasi, olgularin arkasindaki ilke ve yasalarin anlasilmasi, geçmise bakarak gelecege iliskin tahminler yapilabilmesi çok daha derin inceleme ve düsünmeyi gerektirir. Örnegin, tarih dersinde Osmanli Devleti'nin duraklama dönemindeki siyasal olaylarin kronolojik sira ile ögrenilmesi isteniyorsa kisa süreli alistirmalar olumlu sonuç verir. Ama duraklamanin siyasal ve ekonomik nedenleri, duraklama döneminde ülkenin siyasal ve ekonomik durumu ve bunun daha sonraki dönemlere etkilerinin arastirilmasi ve ögrenilmesi daha uzun süreli bir çalismayi gerektirir.
Çalisma ve dinlenme sürelerinin uzunlugu yasa ve konuya bagli olmakla birlikte ara vererek çalismanin her zaman tek parça ve daha yogun çalismadan daha iyi sonuç verdigini söyleyebiliriz. Uzun ve tek parça çalisma sürelerinde ilgi azalir ve yorgunluga neden olmaktadir (Kisa ve bitirilmis is, uzun isten daha çok kisiyi güdüler. Ayrica, dinlenme süresinde zihin ögrenilen konuya mesgul olmaya devam eder. Bu da dogru tepkilerin yerlesmesine, buna karsilik yanlis tepkilerin unutulmasina yardim eder. Bu bakimdan zaman zaman ara vererek çalisma, yogun çalismadan daha etkili bir ögrenmeye olanak verir.
Ders çalisma planinizi dengeli yapiniz, belli derslere agirlik vererek digerlerini ihmal etmeyiniz.


Ders çalisma programinizi üç asamada hazirlayiniz.


1. Asama: Her dersten çalismaniz gereken konulari saptayiniz.
2. Asama: Çalismaniz gereken dersleri ve konulari haftanin günlerine bölerek yerlestiriniz.
3. Asama: Okuldan gelis zamani ile uykuya yatis saati arasinda kalan çalisma sürenizi hesaplayiniz.
* Ayni türden dersleri pespese çalismayiniz.
* Günlük çalisma sürenizi 4-5 saat olarak belirleyip, bunu ihtiyaca göre azaltir ya da artirabilirsiniz.
* Planinizda derslere vereceginiz çalisma sürelerinin dersin özelligine ve dersteki basari durumuna göre ayarlayiniz.

VERIMLI DERS ÇALISMA YÖNTEMLERI Ögrenmeye karsi istekli ve ögrenme için gerekli yeteneklere sahip olma, ögre nmede basariyi etkileyen en önemli etmenlerdir. Ancak, bazi yetenekli ögrencilerin yeterince çaba gösterdikleri halde bekledikleri verimi alamamaktan yakindiklari görülmektedir. Bu durum genellikle çalisma yöntemlerini kazanamamis olmaktan ileri gelmektedir. Verimli ders çalisma ve etkin ögrenmenin en temel kosulu bu konuda istekli ve kararli olmaktadir. Isteklilik ve kararlilik, çalisma davranislarinizi olumlu olarak etkileyerek verimli ders çalismanizi ve etkin ögrenmenizi saglayacaktir. Ikinci olarak yapmaniz gereken, kendi kosullariniza göre bir çalisma sistematigi gelistirmek ve sistematik içerisinde olumlu ders çalima aliskanliklari kbir kimsede artik saat 15:00 ile ders çalisma eylemi arasinda bir çagrisim bagi kurulmus olacaktir ve hergün saat 15:00 ona çalisma saatini hatirlatacaktir. Hatta bu aliskanlik daha da yerlesirse kisi saat 15:00 olunca ders çalismak için bi r iç gerilim duyacak. Bunu yapmazsa rahatsiz olabilecek tir.Verimli Ders Programi Nasil Hazirlanir ?Zamanini verimli kullanmak isteyen ögrenciler, öncelikle TV seyretmek, arkadaslariyla bulusmak kendine zaman ayirmak gibi ugraslarla ders çalismak arasinda seçim yapmak durumundadirlar. Bu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli nokta, bunlardan hangisinin öncelikli oldugunun bireyce saptanmis olmasidir. Ders çalisma programi yapmadan önce, zamaninizi nasil kullandiginizi çok iyi bilmelisiniz. Burun için, bir not defteri edinmeli ve bu deftere, uyanma ile ögle yemegi arasi, ögle yemegi ile aksam yemegi arasi, aksam yemegi sonrasi ile uyku arasi neler yaptiginizi not etmelisiniz. Ancak bu saptamalariniz isiginda, kendinize uygun bir ders çalisma programi hazirlayabilirsiniz. Bir ders çalisma programi hazirlarken, sunlara dikkat etmelisiniz:
* Aylari gösteren takvim edinmelisiniz.
* Ders çalismaya ayirmayacaginiz günleri (tatil, bayram vs.) isaretlemelisiniz.
* Kendinizi bir hafta gözlemlemeli, en çok hangi zamanlarda verimli ders çalistiginizi saptamalisiniz. Günlük program yaparken su noktalara öncelikle yer vermelisiniz:* Uykudan uyanis saati
* Kahvaltinin bitis saati
* Okul ya da dershaneye gidis gelis saatleri
* Yolda geçen süre
* Yemek için verilen aralar
* Çalciler bu bölümleri hemen yakalar ve degerlendirir. Not tutmak, derse aktif katlimi ve dikkat arttirmayi saglar. Konuyu dinlerken tutulan notlar, konularin akilda kalmasini kolaylastirir. Derste tuttugunuz notlari sonradan temize de çekebilirsiniz. Böylece konulari yeniden yorumlayabilir, ayrintilar üzerinde çalisabilirsiniz. Bu çalismayi hemen dersi izleyen günlerde yaparsaniz ögrenilenler akilda daha iyi kalir.
Kisaca; Okumanin % 20'si
Okuyup, sonradan dinlemenin % 40'
Okuyup, dinledikten sonra yazilan % 60'i bellikte kalir.
Unutmaya karsi en iyi ilaç:
Tekrar............. Tekrar................ Yine Tekrar!


Düzenli tekrar yapmayan ögrenci, daha önce ögrendigi bilgiler çok az hatirlayacagi için, bilgiler arasindaki baglantiyi kurmakta zorlanir ve verimi düser. Bu da zaman ve emek kaybidir. Kisir döngüye ve umutsuzluga yol açar.
Düzenli tekrar tekniklerinin uygulanmasiyla, daha çok seyi hatirlamak mümkündür.
Sistemli bir tekrar programi sizlere, su çok önemli 3 seyi kazandirir.
1 Ögrenme
2 Düsünme
3 Hatirlama


Ama dikkat!
Insan ögrendiklerini çok çabuk unutur.


% 100 ögrendigimiz bir seyin (ki bu mümkün degil) 20 dakika içerisinde yarisini, 60 dakika içerisinde % 70'ini gün sonunda da % 80'ini unuturuz. Ama unutma hiçbir zaman O düzeyine inmez.
Unutmayi engellemek için çalisma aralarinda zihinsel tekrar yapma, düzenli not tutma ve tekrar amaçli özetler çikarma, aksam yatmadan önce yaptiginiz kisa tekrarlar ögrendiginiz bilgilerin kaliciligini attiracaktir.


En çok neleri unuturuz ?


* Adlar,
* Rakamlar ve tarihler,
* Istenmeyen seyler,
* Zor ögrenilmis, tam olarak kavranmamis konular,
* Inançlarimiza ve ön yargilarimiza ters düsen (garip) gerçekler,
* Kisa sürede ve zorla ögrenmek zorunda kaldiklarimiz,
* Basarisizliklarimiz,
* Ögrenmeye çalismadan rastgele edindigimiz bilgiler,
* Ögrendikten sonra üzerinde yeterince düsünmedigimiz konular,
* Yorgun, hasta, isteksiz ve sikintili anlarimizda ögrenmeye çalistigimiz bilgiler,
* Uzunca bir sürede çalisarak, ara vermeden ögrenilenler,
* Anlayamadigimiz, bize "anlamsiz" gelen seyler


UNUTMA
Basarmak için unutmayi unutmalisiniz !
Verimli Çalismayi Engelleyen Tuzaklar.
(Lütfen azaltmaya çalisin!)


* Gözlerini yapamadiklariniza çevirmek
* Müzik esliginde çalismak
* Zorlanilan derslerin dislanmasi,
* Asiri kaygi (güvensizlik)
* Yatarak (uzanarak) çalismak,
* Çalisma aninda hayallere dalmak,
* Çalisma aninda hayallere dalmak,
* Uzayip giden telefon konusmalari yapmak,
* Motivasyon noksanligi, Isteksizlik.
* Günlük ayrintilara bogulmak,
* Çalismayi tamamlamadan birakmak,
* Amaçlarin özellikelrin belirlenmesi,
* Arkadaslara "hayir! Diyememek,
* Televizyona takilip kalmak,
* Dersler, konular hakkinda yetersiz bilgi sahibi olmak,
* Düzenli tekrarlar yapmamak
* Plansiz programsiz çalismak,
* Kendinizi baskalariyla kiyaslamak,
* Zamani denetleyememek,
* Çevrenizin sizden beklentilerinin yüksek olmasi,
* Sinav bilgi ve tekniklerini yeterince bilmemek,
* Çalisma aninda uygun dinlenme araliklarini vermemek,
* Yanlislardan ders almamak, noksanlari gidermemek,
* Çözümlenemeyen ailevi veya kisisel sorunlar içinde bogulmak,
* Fazla dis açik olmak,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder